12 tipp konyha hátfal vásárlás előtt

Felújítást tervezel? Már készül a konyhabútorod, de a burkolatokat még nem véglegesítetted? Talán már el is készült a bútor, de még hiányzik valami extra? Ez az összeállításunk Neked szól!

Mit kell kibírnia a konyha hátfalnak?

A konyha (a fürdőszoba mellett) az egyik legveszélyesebb helyiség a lakásban. Tűzforró az olaj, éles a kés, csúszhat a padló, rengeteg a kemény tárgy, ráadásul ha használod a konyhád, akkor a rendszeres takarítás sem maradhat el.

Takarítás

Súrolás, sikálás, vegyszerek: ha valaha takarítottál a konyhában, akkor ezek a kifejezések biztosan ismerősek. Bizony, előkészítés és főzés közben előfordulhat, hogy koszos lesz a hátfal.

Hő, kifröccsenő forró olaj

Mindegy, hogy gáztűzhelyről vagy elektromosról beszélünk, a főzőlap környezete komoly hőterhelésnek van kitéve főzés közben. A forró gőz folyamatosan terhelheti a hátfalat, a kifröccsenő olaj hőmérséklete pedig az akár 200 Celsius fokot is elérheti.

Ütések, nekikoccanó eszközök

Felboruló turmixgép vagy evőeszköztartó? A konyhában nem az a kérdés, hogy történik-e ilyesmi, hanem hogy mikor? A hátfalat akkor is megütheted, ha csak a mikrót szeretnéd arrébb tolni, vagy ha túl nagy lendülettel teszed a pultra a tepsit.

Népszerű anyagválasztás: edzett üveg, csempe, kő (gránit, márvány), fa, forgácslap, kompozit anyagok

1

Legyen vagy ne legyen?

Remek mosható festékek vannak már a piacon, de egy olyan gyakran használt felületen, mint a konyhai hátfal, mi javasoljuk, hogy legyen valamilyen könnyen tisztítható burkolat.

2

Válassz megfelelő alapanyagot

Rengeteg kiváló alapanyag választható konyha hátfalként. Törekedj arra, hogy hőálló és ütéstűrő legyen, valamint bírja a takarítást is. Hőre lágyuló vagy könnyen karcolható anyagot nem javaslunk. Persze, lehet áldozni a szépség oltárán, de nem mindent!

3

Kérj árajánlatot

A legtöbb cégtől díjmentesen lehet előzetes ajánlatot kérni, így javasoljuk, hogy szerezz be árajánlatokat előzetesen megadott méretek alapján. Az ajánlatok összehasonlításánál figyelj a részletekre: mit tartalmaz az ajánlat? Sajnos előfordulhat, hogy egy alacsonyabb csalogató árról kiderül, hogy a legdrágább ajánlat a piacon.

4

Tartósság, profi kivitelezés > ár

Fontos kérdés az ár, de még fontosabb az ár-érték arány. Hiába olcsó egy hátfal, ha hamar tönkremegy, vagy végül nem is tetszik beépítve. Egy jó hátfal hosszútávú megoldás, ezért érdemes a tervezésre elegendő időt fordítani.

Nem csak a funkció számít. A konyhát és az egész enteriőrt meghatározhatja egy jól megválasztott hátfal: ezen múlik, hogy csak szép vagy szép és különleges lesz-e a konyhád.

5

Egyedi vagy sablon?

A hátfal tervezésénél az első szempont, amit érdemes figyelembe venned: egyedit szeretnél vagy kollekcióból választanál? Előbbit akkor javasoljuk, ha nem találsz számodra megfelelő hátfalat, vagy szeretnél saját elképzelést megvalósítani, utóbbit pedig akkor, ha a bevált trendekre szeretnél támaszkodni, vagy megfogott egy jó dizájn egy katalógusban.

6

Katalóguskonyha vagy személyes tér?

Ha kollekcióból választasz képet, akkor nagyobb eséllyel lesz olyan konyhád, ami a szomszédoknak és a barátoknak is tetszik. Ha egyedi elképzelést valósítasz meg, akkor biztosan meg kell küzdened a véleményekkel, de sokkal otthonosabbnak fogod érezni a konyhád.

7

Mi illik mihez?

Bármilyen motiváció alapján választod ki a hátfalat és a dizájnt, nagyon fontos az összhatás: a bútornak és a hátfalnak egy egészt kell alkotnia. A jó tervezés során szerencsére hamar kiderül, ha egy elképzelés nem az igazi.

8

3D látványtervezés

Egy terv nem tervezés, érdemes legalább 6-8 különböző lehetőséget megnézni. A 3D látványtervek rengeteget segítenek – ezt tapasztalatból tudjuk. Számtalan alkalommal változott meg ügyfelünk véleménye a 3D látványtervek alapján. Egy-két héttel tovább tartott ugyan a folyamat, de sokkal nagyobb volt az elégedettség.

A teljesség a részleteken múlik. A részleteket pedig egyszerűbb előre megtervezni, mint utólag miattuk módosítani a bútort.

9

Konnektorok?

A konyhapult elképzelhetetlen konnektor nélkül. A hátfal akkor a legszebb, ha a dizájnt nem töri meg konnektor. Mit lehet tenni? Szerencsére léteznek pultba rejthető, vagy felső szekrény aljára szerelhető konnektorok. Ha nem kedveled ezt a megoldást, akkor érdemes a hátfalat is ehhez igazítani: vagy ne legyen lényeges motívum, amit kitakar a konnektor, vagy a konnektorok figyelembevételével készüljön a grafika.

10

Ablakkáva, párkány, sarkok

Ha a konyhabútort „megszakítja” egy ablak, akkor kifejezetten jól tud mutatni, ha a hátfal anyaga kerül az ablakkávába és a párkányra is. Ezek a találkozási pontok általában szem előtt vannak, így különösen fontos, hogy a hátfal elemek egymáshoz illesztése milyen, illetve hogy mennyire lehet folytatólagos a dizájn. Ugyanez igaz a sarkokra is, bár egy sarok kevésbé van szem előtt.

11

Vízzárás

A víz a bútor ellensége. A laminált felületeknél nem lehet probléma, de az élzárás nélküli bútorelemeket hamar tönkre tudja tenni a nedvesség. Vannak hátfalak, melyek önmagukban (megfelelő vízzáró anyag használatával) ellátják a vízzárást, más esetben profilozásra, vízvetőre van szükség. Ha nem szeretnél alumínium vagy műanyag profilokkat a konyhapultra, akkor válassz olyan alapanyagot, ahol ez nem feltétlenül szükséges.

12

Élképzés

Bármilyen alapanyagot is választasz, ne feledkezz meg az élképzésről. Az anyagvastagság miatt bizonyos helyeken látszódik a hátfal éle. Némely anyagnál nincs teendő (pl edzett üveg – csiszolt, polírozott élekkel rendelkezik), valahol elég egy élzárás (pl forgácslapok), valahol pedig profilozni, élvédőzni kell.

Sturcz Gábor
Sturcz Gábor, alapító

Több, mint 10 évvel ezelőtt hoztuk létre a BombexHome márkát azzal a céllal, hogy egyedi és exkluzív lakberendezési lehetőségeket mutassunk be. A legnépszerűbb termékünk a nyomtatással dekorált üveg konyha hátfal lett, olyannyira, hogy már kétezernél is több ügyfélnél építettünk be egyedileg tervezett és gyártott üveghátfalat. Hiszünk abban, hogy az edzett üveg az egyik legjobb alapanyag, amit konyha hátfalként fel lehet használni: az exkluzív megjelenése, a strapabírása és a tartóssága is megfelel e célnak, ráadásul az UV nyomtatás segítségével a termék egyedivé tehető.

Prencsok Tamás
Prencsok Tamás, alapító

Kezdd nálunk az ajánlatok begyűjtését

A 6mm vastag edzett üveg hőálló, ütéstűrő és könnyen tisztítható, az UV nyomtatásnak köszönhetően pedig személyre szabható. Csomagajánlatunkért töltsd ki az alábbi űrlapot!

Nyomtatott üveg konyha hátfal
Erdős konyha hátfal
Konyhahátfal