Egy kis téli pihenő után ismét itt vagyunk, és újult erővel vetjük bele magunkat a munkába. A szünet alatt is sokat olvasgattunk különböző fórumokat, cikkeket, kommenteket a konyha hátfalakkal kapcsolatban, és olykor megdöbbentünk, hogy milyen információk keringenek a köztudatban.

A konyhai üveghátfalnak sok előnye van, de csak akkor, ha professzionálisan készítik el. Sokan csalódtak már ebben a termékben, mert „elrepedt”, „feljött a fólia”, „átlátszik a ragasztó”, „nem világít szépen”, és még sorolhatnám. Természetesen nem lehet megakadályozni, hogy gyengébb minőségű termékek is megjelenjenek a piacon, azonban a megfelelő utánajárás segíthet elkerülni a felesleges pénz- és időkidobást.

Csak az elmúlt két évben több, mint 500 hátfalat szereltünk be, és ezek alapján összegyűjtöttünk néhány fontos információt, amit érdemes tudni megrendelés előtt:

Alapanyag

Sokan sokféle anyagból készítenek üveghátfalat. A legmegfelelőbb választás szerintünk a 6mm vastag edzett üveg. Vannak, akik vékonyabb edzett üvegből is készítenek hátfalat, sőt, akadnak olyanok is, akik hétköznapi síküveggel dolgoznak. Ez utóbbi komoly problémákat vet fel, hiszen ez a fajta üveg nem bírja a hőt, és nem is ütéstűrő. Előfordul, hogy valaki plexiüvegként hivatkozik a közismert műanyagra, holott az üveghez semmi köze. Nem ajánlott magas hőnek kitenni, ráadásul egyáltalán nem karcálló. A napi használat során keletkező szennyeződések eltávolítása pedig hosszú távon behomályosítja a felületét. Javaslat: 6mm vastag edzett (ESG) üveg.

Dekoráció

A dekorálást is sokféleképpen végzik a különböző cégek. Van, aki fóliát ragaszt az üveg hátoldalára, és van, aki posztert ragaszt a falra, és ez elé kerül az üveg. Előbbi esetben érdemes tudni, hogy az üveg és a fólia is különbözően reagál a hőre. A hőingadozás miatt a fólia jobban nyúlik (hőtágulás), mint az üveg, így idővel a fólia elválik, a széleken felpöndörödik. Utóbbi esetben elkerülhetetlen a páralecsapódás az üveg és a poszter között, így ez sem tartós megoldás. Mi úgy gondoljuk, hogy csak a közvetlenül megnyomtatott üveg lehet elég tartós ahhoz, hogy hosszú éveken keresztül a lakás díszévé tegye a konyha hátfalat. Javaslat: Közvetlen UV nyomtatás

Másik érdekes kérdés a dekorációval kapcsolatban, hogy egyáltalán milyen grafika kerüljön az üvegre. Hallottunk már olyat, hogy csak katalógusból lehet választani, és olyat is, hogy egy-egy elképzelés megvalósíthatatlan. Sőt, vannak akik egyenesen azt állítják, hogy csak egyszínű hátfalat lehet készíteni, minden más átverés. Nos, a digitális nyomtatás egyik előnye, hogy tényleg szinte bármit ki lehet nyomtatni. A legmodernebb szoftverek segítségével olykor elképzelhetetlen feladatok is megvalósíthatók, és bár néha tényleg vannak kivételek, az ötletek nagyobb része azonban nem jelent kihívást egy jó grafikusnak. Javaslat: 3D látványterv alapján választott egyedi grafika, (és/vagy lakberendező segítsége).

Tartósság

A konyha hátfal készítése nem csupán arról szól, hogy egy megfelelő méretű üveget beteszünk a nyomtatóba, és rányomtatunk egy képet: biztosítani kell a termék tartóssgát is. Mivel a nyomtatók (általában) nem nyomtatnak fehér színt, ezért szükség van még egy fehér fedőrétegre is, mely garantálja, hogy sem a ragasztás, sem a falon lévő foltok, színeltérések nem látszanak majd át. A fehér festék sem lehet akármilyen, ellen kell állnia a párának, a ragasztásnak, mechanikai sérüléseknek, ugyanakkor a nyomtatott felületet sem teheti tönkre. A technológia tehát nem olcsó, így az extrém olcsó ajánlatoknál érdemes felidézni a mondást: olcsó húsnak…. Javaslat: több ajánlat beszerzése, ár-érték arány megvizsgálása.

Felszerelés

Keretrendszerbe, vagy falra ragasztva? Mindkét megoldás létezik. Az igazán jó vasalat azonban legalább annyiba kerül, mint maga a hátfal, és sokszor meg sem éri. Ahogy csempézni sem pár évre szoktak, úgy az üveghátfal sem ilyen rövid időre készül, és ahogy csempét sem cserélgetik gyakran, úgy a hátfal esetében is az a cél, hogy olyan grafikával készüljön, amire hosszú évek múltán is szívesen néz az ember. Ilyen megfontolásból a keretrendszerre igazából nincs is szükség, ezért a leggyakrabban közvetlenül a falra ragasztjuk az üveget. Javaslat: közvetlen falra ragasztás.

Megvilágítás

Az üveg nem alkalmas az élvilágításra, hiszen nem vezeti olyan jól a fényt, mint a reklámdekorációs iparban erre a célra használt alapanyagok. A homogén háttérvilágítás azonban drága, főleg, ha a háttérvilágítást maximum 2cm-es termékvastagsággal szeretnénk elérni: hiszen ki szeretne a konyhapultjára egy 5-10cm vastag világító dobozt?! Tapasztalataink szerint közel tökéletes eredményt lehet elérni az üveghátfal felülről történő megvilágításával, amennyiben a megfelelő színhőmérsékletű LED-csík jó távolságra van az üvegtől. Javaslat: Felső szekrény alján elhelyezett LED világítás.

Kimaradt valami az írásból? További kérdésed van, vagy több információra van szükséged? Keress minket az info@bombexhome.hu e-mailcímen, vagy látogass el weboldalunkra: www.bombexhome.hu/konyhahatfal