Évek óta jellemző a lakberendezésben a szürke különböző árnyalatainak használata. Hideg, éles, metsző enteriőrök voltak a legnépszerűbbek modern kinézetük és eleganciájuk miatt. De mi várható a jövőben? Visszatérnek a színek és a formák?

A közeljövő lakberendezési trendjei változatos képet festenek, amelyben a múlt visszaköszönése, a fenntarthatóság hangsúlyozása, valamint a természetközeli elemek beépítése mind szerepet játszanak. Az aktuális trendek egyfajta válaszreakciók a modern életstílusunkra (és annak kihívásaira), valamint az egyre növekvő környezettudatosságra. A bútorok és textilek mellett a napjainkban egyre népszerűbb falpanelek is beépíthetőek ezekbe a stílusokba, legyen szó akár konyháról, akár fürdőszobáról.

Az egyik meghatározó irányzat a hetvenes évek újjáéledése. A belső terek meleg színeket és geometrikus mintákat alkalmaznak, ezek pedig élénk, dinamikus atmoszférát teremtenek. Monoton munkavégzés, „designmentes” környezet 8 órán keresztül, vagy a nyitottság mind olyan körülmény lehet, ami miatt az otthonod szívesebben rendezed be élénkebb színekkel, határozottabb vonalakkal.

A másik fontos trend a sötét maximalizmus nevet kapta: fekete, mélykék, sötétzöld árnyalatok különböző anyagokon és textúrákon (például fa és márvány). A cél a minél komplexebb és rétegezettebb terek kialakítása, bár ennél az irányzatnál elmondható, hogy a túlzottan nehéz, nyomasztó összhatás elkerülése érdekében nagyon fontos a megfelelő egyensúly. Viszont ha jól eltalálod, egy lenyűgöző atmoszférát hozhatsz létre teli eleganciával.

A természetközeli elemek beépítése a lakberendezésbe továbbra is népszerű. A növények, a természetes fény, a természetes anyagok használata egészségügyi előnyökkel is járhat: a kutatások szerint az ilyen környezet csökkenti a stresszt és javítja a hangulatot. Ilyen jellegű berendezéssel gyakran találkozhatunk különböző ügyféltereken, éttermekben, illetve irodaházak, üzletházak közösségi terein, de nagyvárosi lakásban is hozzájárulhat betondzsungel negatív hatásainak csökkentéséhez.

A skandináv stílus továbbra is velünk marad, elsősorban a világos, tiszta vonalak, természetes anyagok és a funkcionalitás iránti igény miatt. Igazi családi stílus. Minden kellően semleges ahhoz, hogy az együtt töltött idő nagyobb hangsúlyt kaphasson, ráadásul mindennek meg van a helye.

2024-ben várhatóan a melegebb föld színek fontosabb szerepet kapnak a lakberendezésben, ezek szerencsére bármelyik stílusba könnyen beilleszthetők. Mielőtt nekiállnál bontani és átalakítani, célszerű lakberendezővel is egyeztetni, hiszen egy jó terv a költségei ellenére rengeteget spórolhat.