Az Egyesült Államokban 2024-ben várhatóan a csempe végez az első helyen a konyhai hátfalak versenyében, legalábbis az eddigi eladási adatok alapján. Meglepő? Aligha. Folyamatosan bővül a kínálat akár a méretet, akár a dizájnt nézzük. Ráadásul már nem csak téglalap alakú csempékről beszélhetünk: gyakori a marokkói minta, a hexagon, a kagyló forma, de a lehetőségek száma szinte korlátlan.

Hexagon és rombusz
Kagyló formájú csempe
Mozaik

Ezeknek a csempéknek a felhelyezése már igazi szakértelmet kíván, ez legtöbbször persze a burkolási munkadíjakon is meglátszik. Miért is ne látszana? Egyrészt ez precíz munka sok idő alatt, másrészt magas a kockázati díj is, amit a csempe ára okoz. A legtöbb esetben az ilyen csempéket nem négyzetméterre, hanem inkább darabra/lapra árazzák, hiszen a 6000 Ft / mozaiklap jobban mutat, mint a 110.000 Ft / négyzetméter. Nincs is ezzel semmi baj: ezek a csempék nem nagy felületekre valóak. Azt a pluszt adják meg, amivel még szebb lesz az enteriőr, ami beleviszi az extrát, a váó faktort egy-egy térbe.

Kompromisszum? Egyre kevésbé szükséges. A régi zománcozási eljárásokhoz képest manapság már van lehetőség igazán tartós és könnyen takarítható felületek kialakítására is, ráadásul epoxi fugázó anyag választása esetén a teljes felület könnyebben tisztán tartható, mint hagyományos fuga esetén.

A másik megoldás a hagyományos fuga mennyiségének csökkentésére az egyre nagyobb lapok használata. Nagy lapokkal is elérhető az egységes összhatás, és legalább annyira trendiek, mint fent említett társaik. A legnagyobb különbség az, hogy míg kis méretű csempe esetén van lehetőség a felrakás módjával „játszani”, illetve a különböző színű darabokat saját szánk íze szerint kombinálhatjuk össze, addig a nagy méretű lapoknál sokkal jobban meg van kötve a kezünk. Elsősorban kő/gránit/márvány hatású mintáiknak köszönhetően azonban nincs is szükség semmiféle kombinációra vagy játékra. Ezek a minták önmagukban hordozzák az eleganciát, elegendő a jó színválasztásra törekednünk.

A burkolása ezeknek a lapoknak sem könnyű, hiszen egyetlen mozdulattal lehet nagyon nagy kárt okozni a felhelyezés, vagy a méretre vágás során, de a szép végeredmény önmagáért beszél. Szerencsés helyzetben vagyunk, a technológia egyre több jó megoldást tesz lehetővé annak érdekében, hogy a számunkra legszebb otthont alakíthassuk ki. Vagy pont, hogy szerencsétlen helyzetben vagyunk? Lassan annyi a lehetőség, hogy már az eligazodás sem megy mindig egyszerűen, és akkor a kivitelezésről nem is beszéltünk még.

Optimális megoldást nyújt egy olyan szolgáltatás, ami során vásárlás előtt látványterveken lehet megtekinteni a végeredményt. Sokkal könnyebb úgy döntést hozni, ha az ember látja, hogy mire számíthat. Az egy-egy darab kis csempeminta jól mutathat a kézben tartva, de talán kevésbé illeszkedik az enteriőrbe. Egy másik minta pedig beleszürkülhet a kínálatba, pedig igazán jó választás lenne egy adott felületre.

Látványterv – zöld csempe, halszálka mintában felrakva
Látványterv – türkiz csempe, parketta mintában felrakva
Látványterv – szürke csempe háló mintában felrakva

A látványtervezés ráadásul arra is lehetőséget ad, hogy korábban nem is gondolt mintákat is meg lehessen nézni. Másféle minták? Dehát mi van akkor, ha nincs olyan mintájú csempe? A digitális nyomtatás korában erre is van megoldás: a fenti terveken ugyanis nem csempe, hanem nyomtatott üveg van a pult felett.

Látványterv – Arabeszk formájú csempeminta üvegen
Látványterv – Gyémánt és hexagon forma ötvözve kontúrkiemelés segítségével
Látványterv – Szabálytalan halszálka minta üvegen

Egy pontos felmérésnek köszönhetően aztán az üveggel történő burkolás is egyszerűvé válik: a helyszínen már nincs vágás, nincs ötletelés, csak a már előre megtervezett végeredmény. A folyamat gyors és tiszta.

És ha már végeredmény. Így néz ki az elkészült üvegburkolat csempemintával:

Ha már fent szóba kerültek a nagyobb lapok, akkor az elkészült munkák sorából se maradjanak ki:

Megszólalásig hasonlít az üveg a csempére vagy a márványra? Nem. És nem is célja. De egy olyan alternatívát nyújt, amivel megszerezheted magadnak a csempe vagy a márvány és az üveg előnyeit is.

További információ az üveghátfalakról: BombexHome/Konyhahatfal

Ha szeretnéd felvenni velünk a kapcsolatot, akkor látogass ide: Kapcsolat