A konyhafelújítás a legtöbb háztartás számára nagy vállalkozás. Nem csupán egy tér újjávarázsolásáról van szó, hanem egy olyan helyiség kialakításáról, amely a mindennapok során központi szerepet játszik. Az új konyha megtervezésekor rengeteg kérdés vetődik fel, és mindegyikre jó döntést kell hoznunk, hiszen egy ilyen felújítás hosszú évekre, akár évtizedekre meghatározza a ház központi terét. Könnyű elrontani, a hibákat nehéz (vagy lehetetlen) kijavítani, ember legyen hát a talpán, aki egy lendületből levezet egy konyhafelújítást.

Az első nagy kérdés, amivel szembesülünk: milyen stílust képviseljen a konyhánk? Modern, klasszikus, minimalista, esetleg rusztikus? A választás nem egyszerű, hiszen az otthonunk többi részével is harmonizálnia kell a konyhának. A konyhabútorok formája, színe és anyaga mind befolyásolja a végleges összképet. Sokan elfeledkeznek arról, hogy a praktikum és az esztétikum között egyensúlyt kell találni. Egy impozáns konyhasziget vagy fali polc lehet, hogy gyönyörű, de vajon mennyire lesz praktikus a mindennapokban?

Ha eldöntöttük a konyha stílusát, jön a következő kérdés: milyen vasalatokat, kiegészítőket használjunk? A konyhában a fiókok, ajtók napi szinten vannak igénybe véve, ezért fontos, hogy strapabíró és minőségi vasalatokat válasszunk. Egy jól működő, könnyen mozgatható fiók, vagy egy csendesen záródó ajtó sok bosszúságtól kímélhet meg minket hosszú távon. A bútorok mellett a hátfal kiválasztása is kulcsfontosságú, hiszen ez az elem nemcsak a konyha összhatását erősíti, hanem funkcionális szerepe is van. Az anyagválasztásnál fontos szempont, hogy könnyen tisztítható és strapabíró legyen, emiatt mostanában az egyik legnépszerűbb választás a nyomtatott üveg.

Erdős konyha hátfal
Erdős konyha hátfal edzett üvegből

És amikor már azt hinnénk, hogy minden részletet kitaláltunk, akkor szembesülünk azzal, hogy még hátravan a háztartási gépek kiválasztása. Talán ez az egyik legfontosabb lépés, hiszen ezek a gépek nemcsak esztétikailag kell, hogy illeszkedjenek a konyhához, hanem funkcionálisan is kielégítően kell teljesíteniük. Milyen gépeket válasszunk? Szükség van-e különálló sütőre és főzőlapra, vagy jó választás lehet egy kombinált készülék? Kell-e mikrosütő? Milyen típusú hűtőszekrényre van szükségünk? A választás nem könnyű, hiszen számtalan márka és típus áll rendelkezésre a piacon, mind különböző funkciókkal és árkategóriákkal. Komolyan. Talán autót is egyszerűbb venni, mint ennyi háztartási gépet egyszerre. Főleg úgy, hogy gyártók jönnek-mennek, olykor felvásárolják egymást, szóval eligazodni nagyon nem könnyű. Éppen ezért volt nagyon meglepő számomra, mikor egy túl jónak tűnő ajánlat jött szembe:

Homefort Online Márkabolt

Homefort mosogatógép, gyors szállítás, akár 8 év jótállás, beüzemelés, satöbbi. Az egyetlen problémám, hogy nem ismertem ezt a márkát, úgyhogy természetesen utánanéztem. Így találtam Homefort mosógépet is, ami mellé mosólapot adnak ajándékba, szintén akár 8 év jótállás és beüzemelés mellett. Ráadásul teljesen korrekt árakon érhetőek el ezek a gépek. Oké, a mosólapot még emésztenem kell (nem szó szerint), viszont ezzel a márkával már meg is barátkoztam, főleg, mivel közben a neten megtalálható véleményeket is átböngésztem.

Egy konyha akkor válik igazán otthonossá és praktikussá, ha a bútor, a hátfal, és a háztartási gépek nem csupán jól néznek ki, hanem könnyen kezelhetőek, energiatakarékosak, megbízhatóak és könnyen takaríthatóak is. Ezt mindet egyszerre jól kiválasztani tényleg nem könnyű, de talán nem is lehetetlen feladat. A bútornál és a hátfalnál az előzetes tervezés, a megfelelő minőségű alapanyag és vasalat, valamint a hozzáértő szakember megtalálása a kulcs (én például biztos nem költenék el milliós nagyságrendet olyan egyedi bútorosnál, akinél nem lehet 3D terveken már előre látni, hogy milyen lesz a konyhám). A háztartási gépeknél pedig árulkodó jel egy jó ajánlat vagy a minél hosszabb jótállási idő, az meg már csak hab a tortán, ha kiszállításkor be is lehet üzemelni (legalább egy próba erejéig).

Most már csak azon gondolkodom, hogy vajon 10-20 évvel ezelőtt ugyanilyen kemény dió volt egy konyhafelújítás? Milyen emlékeitek vannak?